FRANTSILAN LUOMUYRTTITILA
VUODESTA 1981

Frantsilan Luomuyrttitila on luomuyrttiviljelyn ja -yrttituotteiden uranuurtaja niin Suomessa kuin Pohjoismaissa. Tällä hetkellä korkealaatuiset luomutuotteet sekä Frantsilan kehittämät luontaishoidolliset kokonaisuudet ja –koulutukset tunnetaan aina Japania myöten. Hämeenkyrön Kyröspohjan kylän kansallismaisemissa sijaitseva 300 vuotta vanha sukutila siirtyi tyttärentyttärelle 1980-luvun alussa. Tilasta ja siihen läheisesti liittyvistä muista toiminnoista on kehittynyt 29 vuodessa tunnettu ja luotettu Frantsila-brändi. Frantsilan Hyvän Olon perhe koostuu fytoterapeuttisista tuotteista, Frantsilan Hyvän Olon Keskuksesta ja kasvisravintola Kehäkukasta.

Agronomit Virpi Raipala-Cormier ja hänen kanadalaissyntyinen puolisonsa Jim Cormier perustivat Frantsilan Luomuyrttitilan tavoitteenaan edistää yrttitietoutta ja terveitä elämäntapoja. Molemmat vihkiytyivät kasvien maailmaan jo kouluikäisinä; Jimiä viehätti puutarhanhoito ja Virpi valmisti nuorena tyttönä yrttiteesekoituksia ja ihonhoitoöljyjä. Molempia kiinnosti jo varhain yrttien ja rohtokasvien luomuviljely ja kasveista saatavat lääkinnälliset tuotteet. Suomalaisen kansanlääkinnän ja nykytutkimuksen kautta he ovat kehittäneet noin 250 itsehoidollista yrttituotetta esimerkiksi yrttiteelaatuja, yrttiuutteita, mausteita sekä ihonhoito-, kylpy- ja saunatuotteita. Hauskat tuotteiden kuvaavat nimet kuten Tyyneyden tipat, Pohjan akka ja Liriloru, ihastuttavat edelleenkin luontaistuotteiden käyttäjiä.

Luonnonmukainen viljely, kestävän kehityksen ajattelu, ihmisen fyysisen, psyykkisen kuin henkisen puolen kokonaisvaltainen hoitaminen ovat olleet alusta alkaen Frantsilan pääajatuksena. Kahden vuosikymmenen aikana on yrttien lääkinnällisistä ominaisuuksista tehty runsaasti tutkimusta ja tuotekehitys on ollut huimaa. 1980-luvun alussa kehitettiin viljelyä ja tietotaitoa sekä kohotettiin jalostusastetta. Oman yrttiviljelyn lisäksi raaka-aineen saatavuutta aloitettiin turvata sopimusviljelyllä ja keräilyllä. Yrtti- ja luontaishoitoalan koulutustarpeeseen vastattiin perustamalla kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin paneutuva Frantsilan koulutuskeskus moninaisin luontaishoidollisin kurssein ja –koulutuksin. Frantsilan koulutustarjonta kehittyi nopeasti Suomen laajamittaisimmaksi koulutukseksi fytoterapian, aromaterapian, kukkaterapian, shiatsun, akupainannan, polariaterapian sekä vyöhyketerapian saralla. Ulkoistusvaiheen kautta opetus siirtyi myöhemmin muille toimitsijoille. Omaksi koulutukseksi jätettiin vain fytoterapeuttikoulutus. 

Yrttitilan idylliset rakennukset toimivat nykyisin Frantsilan Hyvän Olon Keskuksena, joka on keskittynyt mittatilausohjelmapalveluihin, -luentoihin ja -lyhytkursseihin sekä TYKY- ja TYHY-koulutustilaisuuksiin. Virkistäviä ja hemmottelevia ohjelmia ovat mm. hartia- ja niskahoidot, kasvohieronnat, yrttipolku-, tuoksupaja-, hoitava parfyymi- sekä turve- ja yrttisaunaelämykset. Tilalla on myös kokous-, majoitus- ja lomailumahdollisuus luontaishoitopalveluineen.

Tampere-Vaasa -tien varteen Pappilanjoen rannalle syntyi 1987 matkailijoiden suosima Frantsilan Kehäkukka, jossa toimii kasvisravintola, teehuone, yrttituotemyymälä sekä kolmensadan kasvin näytetarha - Onnen yrttitarha. Kehäkukka on auki päivittäin läpi vuoden ”Frantsila-maailman näyteikkunana”.

Hyvän olon matkailua on kehitetty yhdessä hämeenkyröläisten matkailuyrittäjien kanssa yhteisnimellä ”Frantsila retket”, jonka yhtenä kohteena on Koskelan museotorppa Suodenniemellä. Tämä salomaan sydämessä sijaitseva Frantsilan levon ja rauhan tyyssija tarjoaa ryhmille tasapainottavan perinne- ja luontokokemuksen kiireisen elämän keskelle vaikkapa työpaikkojen virkistymiseen ja kunnon kohottamiseen.

Frantsila on ollut jo pari vuosikymmentä dynaaminen, ihmistä ja luonnon tasapainoa edistävä yritys, joka on saanut runsaasti niin kotimaista kuin ulkomaista kiitosta palkintoineen ja tunnustuksineen. Frantsila on palkittu esimerkiksi ”Vuoden maatalousyrittäjä 1989”, Vuoden 1989 Hämeenkyrön yrittäjä, Virpi Raipala-Cormierille annettu ”Vuoden 2000 nainen” sekä 2004 ”Vuoden Pirkanmaan yrittäjä”.

Frantsilan Luomuyrttitilan kestävän kehityksen tavoitteille on kahdenkymmenenyhdeksän  vuoden jälkeen edelleen tilausta. Tavoitteelle, joka pyrkii saamaan aikaan niin paljon hyvää kuin mahdollista sekä ihmisten että luonnon hyvinvointia edistäen.


”Tinkimätöntä luomulaatua - Suomen puhtaasta luonnosta”

Frantsilan Hyvän Olon Keskus
Kyröspohjantie 320
39100 Hämeenkyrö
www.frantsilanhyvanolonkeskus.fi
+358 40 591 8742